Cyberresiliens mot ransomware, kan man skydda sig?

Bild av en imaginär cyberattack

Det är relativt ofta man hör om större företag som får problem med cyberattacker, här nyligen har man kunnat läsa om Svenska kyrkan som har utsatts, sedan har Coop utsatts för omfattande ransomware.

Har man ett stort IT-system som är driftkritiskt på något vis så är det mycket viktigt att tänka igenom hur man hanterar och planerar för att hantera ett ransomware.

Då spelar det ingen roll om det är en personlig laptop, en terminal som sitter uppe i en butik eller om det är en serverinfrastruktur för en större site.

Något som är säkert är dock att ett större system såklart är svårare att säkra än ett mindre - men det innebär ju inte att man inte ska försöka.

Vi är inte rädda - för vi har en plan

Vi känner oss väldigt säkra på att vi skulle kunna hantera en ransomware-attack då vi har en väl utarbetad plan för hur det skulle gå till och vi har tagit till förebyggande åtgärder för att minimera skadan av en attack.

Vi tänker enligt strategin att vi ska skydda oss i många led samt att vi ska kunna återhämta oss ifall det värsta inträffar.

Kontakta oss om ni behöver hjälp att bygga upp er strategi eller få tips, råd och hjälp att bygga upp er cyberresiliens mot ransomware. Kontakta oss här.

Del 1: Minimera exponering

Första försvaret av ett datorsystem är alltid att minemera exponeringsytan, det gör att det minimerar risken att någon tar sig in och att det blir ett problem till att börja med.

Detta görs genom en restrektiv brandvägg, stängda portar som standard, inte tillåta lösenordsinloggning till administrativa funktioner utan kräva nycklar eller 2FA.

Del 2: Partitionering av diskar

Filsystemet med operativsystemet är i största möjliga mån enbart tillgängligt för att läsas och inte att skrivas till. Sedan så är resterande filsystem i största möjliga mån markerade med noexec som mount-flagga vilken gör att man inte kan köra program från de filsystemen, det går ju fortfarande att köra scripts så klart så länge språket man evaluerar redan är installerat på systemet.

Del 3: Bygger på NixOS

Om det mot förmodan är något som tar sig in och blir del av operativsystemets partition så har vi en säkerhet av att vi bygger på NixOS. Detta gör att vi vid nästa utrullning av systemet kastar bort allt som inte är del av konfigurationen så vi bara har det vi förväntar oss i operativsystemet.

Del 4: Använder ZFS snapshots

Vi tar snapshots regelbundet. Då dessa är oföränderliga efter att de skapats så kan vi alltid rulla tillbaka till en tidigare snapshot på det påverkade systemet om vi skulle upptäcka att något data blivit påverkat av ett ransomware.

Del 5: Synkroniserar ZFS snapshots

Vi synkroniserar snapshots från produktionssystem till backupsystem där det är backupsystemet som kör detta jobb. Detta gör att inget produktionssystem har tillgång till backupsystemet för att förstöra något i backupen. Det innebär också att det går att låsa ner backupsystemet genom att inte köra andra saker än synkronisering av backuper samt dataintegritetskontroller.

Del 6: Bygger på NixOS

Denna punkt igen, jag vet. Men om någon nu skulle ta sig in i en dator och lyckas få ett riktigt fotfäste, i form av att ta sig in i en dators firmware eller liknande så bygger vi ju på NixOS.

Det gör att vi alltid kan införskaffa ett nytt system att rulla ut samma system på för att sedan återställa backupen dit istället. Då får vi en ny installation med exakt samma konfiguration som tidigare.

Hur skyddar du dig och ditt företag mot ransomware?

Kontakta oss om ni behöver hjälp att bygga upp er strategi eller få tips, råd och hjälp att bygga upp er cyberresiliens mot ransomware. Kontakta oss här.