Blogg

Serie om Säkerhet: Varumärken

Bild av ett konstigt varumärke

Säkerhet för företag och organisationer har väldigt många sidor, allt handlar inte om teknisk säkerhet, det handlar inte heller om att se till att all personal är medvetna om riskerna kring phishing, social engineering, eller att ha bra lösenord.

I detta inlägg så ska vi fundera lite på hur man kan skydda sitt varumärke på internet. Detta är något som är viktigt för alla organisationer och företag. Men kan även ha ett värde för vissa privatpersoner, speciellt om det rör sig om en person som är offentlig på något sätt.

Fortsätt läsa →

Serie om Säkerhet: Lösenord

Bild av en trasig laptop

Detta är första inlägget i vår serie om olika aspekter av säkerhet. Nu tar vi det första steget in i den digitala världen och börjar utforska lösenordens universum.

Det är lätt att föreställa sig att alla IT-attacker är sofistikerade och använder sig av okända säkerhetshål (så kallade 0-days) eller att system inte är uppdaterade för att täppa till kända säkerhetshål.

Vid IT-attacker är det vanligtvis antingen överflödig exponering av ej-exponerade system eller användning av svaga och läckta lösenord som utgör sårbarheterna.

Fortsätt läsa →

Passar statiska hemsidor dig? Kanske!

Bild av ett imaginärt nätverk

I en digital era där informationens hastighet är avgörande, blir valet av webbplattform kritiskt. Vissa har tagit ett steg tillbaka i tiden för att använda så kallade statiska hemsidor, men alla har inte upptäckt fördelarna med statiska hemsidor ännu.

Detta är egentligen inget nytt, det är egentligen bara vad vi hade innan vi började med dynamiskt genererade hemsidor för över 20 år sedan. Dock finns det relativt nya verktyg för att göra statiska hemsidor bättre och enklare att än vad det fanns för 20 år sedan.

Fortsätt läsa →

Cyberresiliens mot ransomware, kan man skydda sig?

Bild av en imaginär cyberattack

Det är relativt ofta man hör om större företag som får problem med cyberattacker, här nyligen har man kunnat läsa om Svenska kyrkan som har utsatts, sedan har Coop utsatts för omfattande ransomware.

Har man ett stort IT-system som är driftkritiskt på något vis så är det mycket viktigt att tänka igenom hur man hanterar och planerar för att hantera ett ransomware.

Då spelar det ingen roll om det är en personlig laptop, en terminal som sitter uppe i en butik eller om det är en serverinfrastruktur för en större site.

Fortsätt läsa →