Serie om Säkerhet: Varumärken
Säkerhet för företag och organisationer har väldigt många sidor, allt handlar inte om teknisk säkerhet, det handlar inte heller om att se till att all personal är medvetna om riskerna kring phishing, social engineering, eller att ha bra lösenord.
I detta inlägg så ska vi fundera lite på hur man kan skydda sitt varumärke på internet. Detta är något som är viktigt för alla organisationer och företag. Men kan även ha ett värde för vissa privatpersoner, speciellt om det rör sig om en person som är offentlig på något sätt.
Kontakta oss om ni vill ha hjälp med att skydda er organisation, företag eller annat varumärke.
Varumärken bör ha domännamn och hemsida
Det är viktigt att ha ett domännamn som matchar varumärket. Det finns flera anledningar till detta och vi kommer gå igenom några av de risker vi ser.
Risk 1: Andra kan registrera domännamnet
Om någon annan registrerar domännamnet så kan de använda det för att skapa en hemsida som ser ut att vara er. Detta kan användas för att lura kunder, sprida felaktig information, eller för att sprida skadlig kod.
Detta kan då skapa ett dåligt rykte för er, eller i värsta fall så kan det leda till att ni förlorar kunder.
Risk 2: Att inte ha en hemsida
Även om ni har ett domännamn så kan det vara så att ni inte har en hemsida. Detta kan leda till att andra registrerar ett likvärdigt domännamn och skapar en hemsida som ser ut att vara er.
Detta skapar risker som är likvärdiga med att inte ha ett domännamn till att börja med. Bara att ha en enkel hemsida med grundläggande information som syns på en sökmotor kan vara tillräckligt för ett grundläggande skydd mot att någon annan försöker kapa ert varumärke.
Risk 3: Att inte ha en e-postaddress
Att ha ett domännamn möjliggör även att ni kan ha en e-postaddress som matchar varumärket. Detta kan vara viktigt för att skapa en seriös kontakt med era kunder, leverantörer, eller andra intressenter.
Exempel, vilket ser mest seriöst ut?
Du ska kontakta företaget Taserud Consulting AB, du hittar två olika e-postaddresser att kontakta dem på:
- elis@taserud.net
- taserud.consulting@example.com (eller gmail.com, hotmail.com, etc.)
Jag skulle säga att det första alternativet ser mer seriöst ut, för att det matchar domännamnet som företaget använder. Detta gör att den kontakten är mycket mer trovärdig än det andra exemplet.
Sammanfattning
Alla dessa risker ovan går att motverka genom att ha ett domännamn, en hemsida, och en e-postaddress som matchar varumärket.
Hemsidan behöver inte ens vara speciellt stor eller avancerad, det räcker med att ha en enkel design med grundläggande information så som:
- namn
- logotyp
- adress
- e-postaddress
- telefonnummer
- beskrivning av verksamhet
Kontakta oss om ni vill ha hjälp med att skydda er organisation, företag eller annat varumärke.