Passar statiska hemsidor dig? Kanske!

Bild av ett imaginärt nätverk

I en digital era där informationens hastighet är avgörande, blir valet av webbplattform kritiskt. Vissa har tagit ett steg tillbaka i tiden för att använda så kallade statiska hemsidor, men alla har inte upptäckt fördelarna med statiska hemsidor ännu.

Detta är egentligen inget nytt, det är egentligen bara vad vi hade innan vi började med dynamiskt genererade hemsidor för över 20 år sedan. Dock finns det relativt nya verktyg för att göra statiska hemsidor bättre och enklare att än vad det fanns för 20 år sedan.

Statiska hemsidor är ofta ett bättre val än dynamiska hemsidor och vi kommer gå igenom några av anledningarna som vi ser nedan.

Kontakta oss om ni är intresserade av att bygga en statisk hemsida eller vill ha hjälp att bygga en och att hosta den. Kontakta oss här.

Fördelar

Här går vi igenom de fördelar vi ser med statiska hemsidor.

Kortare laddningstider

Med en statisk hemsida så är det ofta lättare att resonera kring vad man lägger in i sin hemsida, vilket gör att man på ett annat sätt får en överblick över de olika sakerna man lägger in. Detta brukar leda till att statiska hemsidor generellt innehåller färre onödiga resurser eller onödiga anrop till tredje part.

Detta bidrar till att det är lättare att bygga en lättviktig hemsida som får kortare laddningstider för användaren. Vilket leder till en bättre användarupplevelse. Speciellt på dåliga uppkopplingar, till exempel som för mobiltelefoner.

Fungerar på alla enheter

Det är en vanlig missuppfattning att statiska hemsidor inte är flexibla eller anpassingsbara. Detta är en olycklig tolkning av ordet statisk i sammanhanget.

Statiska hemsidor är bara statiska i hur man uppdaterar innehållet, inte hur de visas för användaren. De är i stort sett lika flexibla för slutanvändaren som en dynamisk hemsida när det gäller vilka enheter de fungerar på och att skala från mobiltelefon till dator.

Säkerhet för servern

I och med att det inte finns några dynamiska komponenter som behöver köras på serversidan så minskar attackvektorn på servern avsevärt, så det är mycket lättare att säkra servern.

Säkerhet för användaren

En säker server gör det mycket lättare att göra det säkert för användaren också. En server som haft intrång kan börja sprida elakheter till dess användare. Därför är det viktigt att ha en säker server - för att skydda användaren av hemsidan.

Prestanda för servern

En av fördelarna med statiska hemsidor jämfört med dynamiska är att de inte behöver rendreras i realtid vid varje besök. Istället så gör man all den rendreringen i förhand. Detta leder till att man får mindre last på sin server och kan ha fler användare på mindre hårdvara - och då spara på kostnader.

Enklare serverhantering

Backup-processen blir trivial för servrar som bara har statiska hemsidor på sig blir mycket enklare då man inte behöver hålla koll på komplicerat innehåll i form av databaser. Allt som behövs för att återskapa hemsidorna är strikt definerat i ett projekt och så kan man återskapa hela hemsidan från det projektet.

Begränsningar

De absolut största begränsningarna ligger i den statiska naturen, vilket inte passar alla användningsområden.

Områden det inte passar kan vara bland annat:

Trots dessa begränsningar så finns det saker man kan göra för att automatisera påfyllnad av innehåll från externa källor om det så behövs för just det behovet.

Slutsats

Trotts dessa begränsningar ovan så vill vi poängtera att vi anser att statiska hemsidor passar väldigt många fler än vad som använder det idag, inklusive verksamheter som inte tror att det skulle passa.

Verksamheter där jag ser stor potential för statiska hemsidor:

Kontakta oss om ni är intresserade av att bygga en statisk hemsida eller vill ha hjälp att bygga en och att hosta den. Kontakta oss här.